014. Domowe masło orzechowe

07:25:00



Dzisiejszy post to przepis na najprostsze masło orzechowe jakie może być! Ja najbardziej lubię go na tostach, bądź chlebie razowym z bananem, coś pysznego! Na półkach znajdziemy pełno drogich a także wzbogaconych o olej, aromaty, stabilizatory, cukry itp..nasze domowe masło będzie inne! Koszt takiego masła z pewnością wyniesie nas mniej niż jego kupno w sklepie.

Wykorzystujemy orzechy ziemne u mnie będą tą orzechy prażone, bez soli. Ja kupuję takie na wagę ale wy możecie kupić pakowane w paczce.

Jak to zrobić? Wystarczy miksować orzechy tak długo aż wydzielą swój tłuszcz i uzyskają lejący krem. Przelać do słoika i wstawić do lodówki.

Nasze masło możemy posolić, dodać troszeczkę miodu, dodać kawałki wcześniej zmiksowanych orzechów. Smacznego! 


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Świetny pomysł. Nigdy nie robiłam sama masła orzechowego, a lubię takie kontrolowane produkty. Wiem co jem ;)) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przewagę nad takim masłem orzechowym produkty gotowe mają taką, że są zwykle słodsze i smaczniejsze. Nie trzeba nic do masła dodawać, bananów itp. bo samo w sobie jest pyszne. Ostatnio kupiłam ekologiczne masło orzechowe bez soli i cukru i powiem Ci, że smakuje średnio i długo się do niego muszę przekonywać.
    Ale domowemu dam szansę jak tylko skończę, to które mam!
    tasty-mind.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zrobiłabym takie masło orzechowe sama, to kupne jest dla mnie za słodkie, no i przede wszystkim nie jest za bardzo zdrowe, więc chyba lepiej zrobić samemu i wiedzieć, co jest w środku :)

    OdpowiedzUsuń

OBSERWATORZY