Zupa tajska z mleczkiem kokosowym i kurczakiem
06:53:00
Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza...przydałoby się coś na rozgrzanie! Co takiego? Zupa tajska z mleczkiem kokosowym i kurczakiem zwana Tom Kha Gai znana jest nie tylko w Tajlandii, ale i na całym świecie.
Jej smak jest bardzo interesujący - ostro-kwaśny, ze słodką nutą, pochodzącą z mleczka kokosowego. Co głównie jest potrzebne do przygotowania tej zupy? Imbir, który nas rozgrzeje, mleczko kokosowe, sos rybny, limonki oraz chilli. Do tego trawa cytrynowa oraz piersi z kurczaka. Można także użyć gotowej pasty Tom Kha. Tą rozgrzewającą zupę przygotujemy już w 20 minut!
SKŁADNIKI:
- 900 ml bulionu warzywnego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 300g piersi z kurczaka pokrojonego w długie paski
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka Chili bądź pieprz Cayenne
- 1 mały kawałek imbiru
- trawa cytrynowa bądź pasta Kanokwan
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki sosu rybnego bądź sos ostro kwaśny
- przyprawa ostra do kurczaka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- paczka makaronu ryżowego
- olej kokosowy
- limonka
Kurczaka kroimy w długie paski, marynujemy w przyprawie, odstawiamy na jakiś czas aby się przegryzł. Do garnka dodajemy łyżkę oleju kokosowego, podsmażamy w nim wcześniej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek, imbir. Dodajemy kurczaka, podsmażamy go i zalewamy bulionem, dodajemy całe mleczko kokosowe, sok z limonki, wszystkie przyprawy, sos, cukier, łodygi trawy cytrynowej(biała część) bądź paste. Doprowadzamy zupę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze parę minut. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. SMACZNEGO!
W chłodne popołudnia, wieczory ta zupa na pewno Was rozgrzeje! Życzę Wam Smacznego! Jeśli macie jakieś propozycje na posty, co chcielibyście zobaczyć na moim blogu to śmiało piszcie! Buziaki :*
1 komentarze
bardzo lubię taką kuchnie ,ael ejszcze zup nie próbowałam ;) zostaję u Ciebie i zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuń